Iako je svjetska ekonomija prilično nestabilna, posebno prethodnih nekoliko godina što je uzrokovano raznim svjetskim krizama, postoji nekoliko kompanija koje nastavljaju dominirati tržištem i koje se konstantno ističu svojim  uspjesima i napretkom na tržištu.

Pokušaćemo istražiti koje su to najbogatije kompanije i kakav je njihov uticaj na svijet finansija.

Ko su giganti industrije?

Apple Inc. Kompanija Apple je poznata po svojim revolucionarnim proizvodima i tehnologiji koja je promijenila istoriju.  Apple je već neko vrijeme na samom vrhu liste najuspješnijih kompanija i prema brojnim analizama to se neće promijeniti u skorije vrijeme.  Neto vrijednost Apple-a je više od 62.158 milijardi, dok je tržišna vrijedost 2.941 triliona dolara.

Microsoft Corp.  Kad je u pitanju tehnološka industrija ime koje se ne može zaobići je sigurno Microsoft i tako već decenijama.  Neto vrijednost Microsofta se procjenjuje na 194.683 milijardi, dok je bruto vrijednost 2.559 triliona.  Ova kompanija uspjeh duguje razvoju softvera, hardvera i online servise.

Saudi Aramco Multinacionalna kompanija iz Saudijske Arabije koja se bavi proizvodnjom nafte i naftnih derivata trenutno važi za jednu od najvrjednijih na svijetu, a vrijednost joj se procjenjuje na 161.1 milijardu, a bruto 2.093 triliona.

Alphabet Inc. Ova kompanija vam je vjerovatnije poznata pod imenom Google, tačnije to je krovna kompanije kompanije Google. U prošloj godini njena neto vrijednost je procijenjena na 260.894 milijarde dok joj je tržišna vrijednost 1.569 triliona.  Pored novčane vrijednosti, Google ima ogroman uticaj na tržište.

Amazon.com Inc. Jedan od najvećih online marketa za prodaju na svijetu. Ova kompanija bogatstvo je stegla na maloprodaji i trenutno joj je neto vrijednost 154.526 milijarde dok joj je tržišna vrijednost 1.335 triliona.  Amazon je jedna od onih kompanija koje su povećale profit tokom pandemije korona virusa.

Nvidia Corp.  Vodeći proizvođač grafičke procesorske jedinice (GPU) i tehnologije koja razvija vještačku inteligenciju. Ova kompanija je doživjela impresivan rast posljednjih godina i trenutna neto vrijednost joj je 24.520 milijardi dolara dok joj tržišna vrijednost iznosi 1.081 triliona. Igrice, dana centri i brojne inovacije u razvoju autonomnih automobila doprinijele su rastu vrijednosti ove kompanije.

Tesla Inc. Kompanija koja je pomrsila konce automobilskoj industriji sa svojom rubnom tehnologijom i održivom vizijom. Neto vrijednost kompanije trenutno iznosi 48.828 milijardi, dok je tržišna vrijednost Tesle 838.68 milijardi.

Berkshire Hathaway Inc. Konglomerat vođen legendarnim investitorom Warrenom Buffetom, a područja na kojima posluje su prilično raznovrsna, od željeznica, puteva, osiguranja… Neto vrijednost kompanije je 513.077 milijardi dok je tržišna vrijednost 736.60 milijardi.

Meta Platforms Inc.  Krovna kompanija pod kojojm posluju Facebook, Instagram napravila je pravu revoluciju kad je u pitanju povezivanje ljudi širom svijeta, ali kasnije i kad je u pitanju marketing i oglašavanje putem digitalnih platformi. Trenutna neto vrijednost Meta-e iznosi 124.795 milijardi, dok je tržišna vrijednost 730.07 milijardi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. Kompanija koja je u samom vrhu industrije za proizvodnju poluprovodnika. Jedan je od ključnih proizvođača naprednih čipova za različite elektronske uređaje. Neto vrijednost kompanije procjenjuje se na 101.756 milijardi dolara dok je tržišna vrijednost viša od 534.87 milijardi.

Najuspješnije kompanije po prihodima u prošloj godini

Kompanije se često rangiraju i prema prihodima koje su zaradile u jednoj godini, a tu je stanje nešto drugačije nego na listi najuspješnijih kompanija kada se uzme u obzir cjelokupno poslovanje.  Kad je u pitanju prošla godina, po prihodima, najuspješnija kompanija bila je SBI: State Bank of india koja je prihodovala 667.5 milijardi dolara u prošloj godini. Riječ je o najvećoj banci u Indiji.

Drugi na listi je lanac maloprodajnih objekata za prodaju robe široke potrošnje u Americi – Walmart čiji su godišnji prihodi 611.3 milijarde dolara.

Amazon je u prethodnoj godini imao 514 milijardi prihoda.

Iz kategorije:
Novosti

Post a comment

Your email address will not be published.