Kad je u pitanju prodaja, Amazon je svoju poziciju na globalnom tržištu zacementirao među pet najuspješnijih kompanija. I ne samo to, Amazon je u potpunosti promijenio i način na koji doživljavamo kupovinu. Na samim počecima, Amazon se bavio samo dostavom, ali je brzo proširio svoje poslovanje na tehnologiju, ali i proizvodnju, a postao je toliko prepoznatljiv da je riječ Amazon jedna od najčešće upotrebljavanih imenica u rangu sa Googlom, doduše u Americi.

Iako je danas riječ o gigantu, Amazon je baš kao i ostale kompanije tog tipa: Facebook i  Google u početku bio mali biznis koji je postepeno gradio svoj put ka vrhu.

Početak Amazona

5. jula, 1994. godine, prije skoro 30 godina, Amazon je zbvanično osnovan pod imenom Cadabra (kao abrakadabra) od strane mladog diplomca Prinstona Džefa Bezosa, a kako to obično biva, biznis je pokrenuo iz svoje garaže u Vašingtonu. Nakon svega nekoliko mjeseci Bezos je kompaniji promijenio ime u Amazon Inc zato što ga je previše podsjećalo na riječ cadaver, tačnije na leš. Godinu dana kasnije Amazon web sajt je zvanično počeo sa radom i to kao mjesto za prodaju knjiga u svih 50 američkih država i to sve iz te jedne garaže.

Baš kao i velika većina kompanija Amazon je prvih godina poslovao sa gubitkom, ali jedan od najjasnijih znakova da je kompanija na pravom putu ka uspjehu desio se 1996. godine. Te godine prihodi Amazona su porasli sa 4.3 na 8.5  miliona dolara, dok su gubici opadali za 100 hiljada po kvartalu. Iako je gubitak još uvijek bio prisutan, jasno se vidjelo da napredak postoji.

Nakon što su proširili prodaju i izvan knjiga, 1998. godine Amazon je konačno uspio ostvariti profit i to krajem 2001. godine i to poslije „božićne kupovine“ u posljednji čas i tada je sve krenulo uzlaznom putanjom. 2003. godina se istoriji Amazona vodi kao prva profitabilna godina, jer je neto profit kompanije u posljednjem kvartalu sa 3 miliona dolara u posljednjem kvartalu 2002. porastao na 73 miliona dolara, u posljednjem kvartalu 2003, a zarada za tu godinu je iznosila 35 miliona dolara.  Put Amazona od male onlajn prodavnice knjiga, do jednog od najvećih giganta imao je brojne uspone i padove, ali ono što ih je dovelo do vrha je posvećnost poslu i otvorenost prema inovacijama.

Lansiranje Amazon Prime

Jedan od Amazonovih najprepoznatljivijih i najprofitabilnijih servisa je prvi put predstavljen javnosti u februaru 2005. godine i to pod imenom Amazon Prime. Debitovao je kao neograničena pretplata na dostavu u roku od dva dana, a cijena joj je bila 79 dolara. Amazon Prime je u početku bio rezervisan samo za odabrane zato što je koncept kupovine putem interneta ljudima bio nov i nepoznat, a cijene su većini ljudi bile prilično visoke. Uprkos tome nakon dvije godine Amazon je doživio ekspanziju zato što je u pretplatu bio uključen i Prime Video, a do 2010. godine primjećen je zapažen rast .

Prema podacima Search Logistics, Amazon je zabilježio rast od 29 milijardi dolara neto zarade u periodu od 2013. do 2021. godine. Vrijednost pretplate se više nego udvostručila od 2017. godine, a tome je prilično doprinijelo povećanje broja korisnika za otprilike 28 miliona između 2019. i 2021. godine. Na osnovu trenutne putanje rasta, stručnjaci predviđaju da će do sljedeće godine Amazon imati ukupno 168,3 miliona pretplatnika.

Nije samo povećanje pretplatnika pomoglo u povećanju profita, već i količina kupljenih artikala od strane tih pretplatnika. Zbog brzine dostave i pogodnosti besplatne dostave za Prime kupce Amazon je mogao generisati mnogo više dostava na godišnjem nivou za Prime kupce. Prema anketi koja je napravljena 2021. godine, prosječna potrošnja Prime člana iznosila je 1400 dolara na godišnjem nivou, dok su oni koji nisu bili Prime članovi su trošili prosječno 600 dolara godišnje. Implementacija Prime-a nije odmah dala rezultate kakve su Bezos i njegov tim očekivali, ali zbog toga što je online kupovina postala vrlo popularna Amazon Prime je postigao ogroman uspjeh.

Budućnost Amazona

Uz sav uspjeh koji je Amazon već postigao i njihovu želju da se konstantno šire u različite industrije ne možemo, a da se ne zapitamo: Šta je sljedeće i u kom pravcu će se razvijati Amazon. S obzirom na to da je najpoznatiji i na kraju krajeva najuspješniji u oblasti dostave, glavni napredak koji Amazon želi postići jeste u olakšanju procesa isporuke.  Iako Amazon već sada ima prilično kratak rok isporuke, u zavisnosti od lokacije, oni konstantno žele da poboljšaju „prolazno vrijeme“ zahvaljujući tehnologiji koju koriste i napretku iste.  To se vidi i po proširenju isporuke dronovima u Kaliforniji. Taj eksperimentalni program je počeo prošle godine i glavni cilj mu je da se paketi unutar malih radijusa od Amazonovih postrojenja isporuče unutar nekoliko sati.  Pored ovog inovativnog pristupa Amazon razmatra i potpuno električni autonomni sistem isporuke poznat kao Amazon Scout.

Amazon pored novih načina isporuke istražuje i mogućnost širenja formiranjem partnerstava i akvizicijom drugih kompanijasa nekoliko renomiranih kompanija.

Post a comment

Your email address will not be published.