Za početak da vam postavimo jedno neobično pitanje. Jeste li znali da su masline voće? Da, vjerovali ili ne masline su voće i ako ćemo iskreno pomalo su zapostavljene u odnosu na proizvod koji se od njih dobija, a riječ je o maslinovom ulju.

Masline same po sebi puno više od salate uz mezu ili dodatka martiniju, one su veoma dobre za ljudsko zdravlje, a mi ćemo vam navesti samo nekoliko razloga zbog čega bi trebalo da ih jedete u što većim količinama.

Masline su veoma zdrave iako se sastoje od, većinom, masti u pitanju su mononezasićene masti koje su poznate po benefitima po ljudsko zdravlje.  Pored toga, masline su bogate nutrijentima koje su dobre za ljudski organizam, uključujući vitamin E i brojne antioksidante.

Redovnom konzumacijom maslina:

Pospješujete zdravlje srca jer oleinska kiselina koju sadrži podiže nivo dobrog holesterola i snižava visok pritisak.

Organizmu obezbjeđujete zdrave masti. Opšte je poznato da je mediteranska ishrana jedna od najzdravijih na svijetu, a ona je bez maslina jednostavno nezamisliva.  Masti imaju više kalorija nego ugljikohidrati ili proteini, ali stručnjaci kažu da je važno koje masti jedete, a masline su pune zdravih masti koje se bez problema mogu konzumirati i kad ste na nekom režimu.

Obezbjeđujete vlakna.  Malsine su odličan izvor nutrijenata, jer sadrže 1.5 grama vlakana, a vlakna dokazano poboljšavaju probavu, snižavaju rizik od srčanih oboljenja i daju osjećaj sitosti što je sjajno ako želite održati zdravu tjelesnu težinu.

Snabdjevate organizam vitaminom E koji je veoma moćan vitamin. On je antioksidant koji štiti ćelije od oštećenje koja povećavaju rizik od malignig oboljenja.  Vitamin E ima antiupalna svojstva i igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju prevencija ateroskleroze, stanja kada se arterije sužavaju i postaju krute.

Duže ste siti jer masline sadrže masti i zato im je potrebno malo više vremena da se probave, ali su upravo zbog toga odličan izbor za zdravu užinu.

Smanjujete rizik od malignih oboljenja jer masline sadrže fitonutrijente, uključujući i antioksidanse. Istraživanja su pokazala da upravo fitonutrijenti smanjuju upalne procese u organizmu koje oštećuju ćelije zbog kojih dolazi do kancerogenih oboljenja.

Održavate zdravi nivo šećera u krvi. Ljudi koji jedu hranu bogatu mononezasićenim mastima, onim koje se nalaze u maslinama imaju bolju kontrolu nad šećerom u krvi, a to su pokazala brojna istraživanja.

Post a comment

Your email address will not be published.