Mi smo sigurni da ne postoji domaćinstvo u kome nema bar jedna tuba pantenol kreme, ali jeste li se ikad zapitali šta je u stvari pantenol i zašto ga u tolikoj mjeri koristimo za razne stvari.

Pantenol dolazi iz vitamina B5 i ima hidratizirajuću komponentu, a može se dobiti iz biljnih i životinjskih izvora.  Pantenol je veoma čest sastojak proizvoda kao što su regeneratori za kosu i kupke, a koristi se i u proizvodnji proizvoda za njegu kose.

Pantenol dolazi od pantotenske kiseline, komponente koja prirodno pomaže koži da se osjeća i izgleda bolje.  Upotrebom proizvoda koji u sebi sadrže pantenol koža postaje zdravija i ljepša, a kosa sjanija i dobija osjećaj punoće.

Gdje se nalazi vitamin B?

Vitamin B5 je suplement koji može pomoći ako imate problema sa metabolizmom i povišenim holesterolom.  Prije nego što počenete sa suplementima pantenola, u ishranu uvedite namirnice koje su bogate vitaminom B5 što vam neće biti problem, jer se pantotenska kiselina nalazi u mnoštvu namirnica, a možete jesti hranu u koju je vitamin B5 naknadno dodat. Hrana koja sadrži vitamin B5 je:

  • Meso poput govedine, peradi i morski plodovi
  • Mlijeko i jaja
  • Avokado, brokula, gljive i krompir
  • Cjelovite žitarice
  • Kikiriki, sjemenke suncokreta i leblebija

Biologija pantenola

Zašto pantenol ima tako sjajno djelovanje na kožu? Zato što se vitamin B5 eksktrahuje etanolom ili benzil alkoholom da bi se rastvorio u vašoj koži. Ova vrsta lokalnog tretmana uključuje druge vitamine i aminokiseline koje su dobre za vašu kožu.  Dakle, kada nanesete pantenol na kožu on se pretvara u vitamin B5 koji se tada upija u kožu.

Gdje se sve može pronaći pantenol?

Pantenol se nalazi u brojnim proizvodima, ali najčešće u proizvodima za njegu kao što su:

Proizvodi za kosu. Ako tražite proizvod za hidrataciju i njegu kose među sastojcima ćete sigurno pronaći pantenol. Nalazi se i u proizvodima za stilizovanje, gelovima, pjenama i sredstvima za raščešljavanje.

Proizvodi za njegu kože.  Pantenol je nezaobilazan kad je u pitanju njega kože, a to podrazumijeva proizvode kao što su maske za lice, serumi, čistači, tonici, kreme za područje oko očiju, proizvodi za zaštitu od sunca, proizvodi za skidanje šminke.

Kozmetika. Ako se svakodnevno šminkate onda budite sigurni da svakodnevno nanosite pantenol na lice, jer se nalazi u maskarama, puderima, bronzerima, ajlajnerima, karminima…

Proizvodi za bebe. Zato što je pantenol u potpunosti siguran za upotrebu kad je u pitanju njega koža , ćesto se koristi u proizvodnji preparata za bebe – toliko je sjajan.  Tako da ne treba da brinete ako ga nađete na spisku sastojaka u bebi šamponima, losionima, sapunima i proizvodima za zaštitu od sunca.

Značajne nuspojave od upotrebe pantenola gotovo da i ne postoje i brojna istraživanja su pokazala da postoje minimalne šanse da dođe do iritacija.

 

Fitogal Pantenol krema čiji smo uvoznici godinama jedan je od najpopularnijih proizvoda iz našeg asortimana.  Riječ je o kremi koja sadrži 7,5% pantenola, obogaćena aloe verom, alantoinom i vitaminom E. Preporučuje se za održavanje zdravog izgleda kože, povećanje vlažnosti i glatkoće kože kao i za njegu i regeneraciju.

 

Iz kategorije:
Novosti

Post a comment

Your email address will not be published.