Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije vidjela ili makar čula onu reklamu u kojoj sad već dobro poznati glas odzvanja  RIIIIICOLAA. Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije poželjela probati Ricola bombone nakon što je reklama lansirana.

Ricola bomboni spadaju među novije brendove koji su se našli među našim distributivnim asortimanom, a danas ćemo vas upoznati sa istorijom ovog brenda.

Brend Ricola korijenje vuče iz sjevero – zapadne Švicarske koja je bila dom ove kompanije dugo vremena, a Felix Richterich predstavlja treću generaciju porodice koja vodi kompaniju.

Početak…

Pekar i konfekcioner Emil Richterich je osnovao kompaniju Richterich&Compagnie u svom rodnom gradu Laufen 1930. godine koja je bila specijalizovana za proizvodnju slatkiša. Richterich je proveo mnogo vremena istraživajući ljekovita svojstva biljaka od kojih je pravio sopstvene mješavine sa kojima je eksperimentisao, a 1940. godine je napravio posebnu mješavinu od 13 biljaka koje su činile sastav biljnih bombona koji su bili preteča današnjih Ricola Original, a taj prvobitni recept je osnova za proizvodnju svih Ricola bombona i danas.

Ricola je jedna od prvih švicarskih kompanija koja je izvozila slatkiše, a svi napori da svoje proizvode lansiraju u Njemačku su urodili plodom uprkos mišljenja poslovnog partnera iz Njemačke da pakovanje Ricola bombona izgleda kao „vreća sjemena“. Oni su u početku iz pukog sažaljenja naručili 50 000 vrećica i ostali apsolutno zadivljeni prodajom. U prvoj godini Ricola je prodala pola miliona baš tih vrećica sa sjemenjem u Njemačkoj.

Početkom osamdesetih Ricola je počela sa postavljanjem oglasa na kojima je pisalo „We need herbs!“ širom Švicarske. Pitate se zašto? Zato što u dolini Laufen više nije bilo dovoljno biljaka da bi se ispratila potražnja za proizvodnjom Ricola bombona i nakon toga kompanija je počela raditi sa švicarskim farmerima čime počinje sistematski uzgoj biljaka u Švicarskoj.

1993. godine, čuvena reklama sa jodlovanjem je po prvi put emitovana na televiziji i radiju u Švicarskoj i Njemačkoj što je uticalo na nevjerovatan rast brenda zbog čega je čuvena rečenica RIIIICOLA postala hit u brojnim drugim zemljama. Upravo po toj reklami Ricola je poznata i dan danas.

Prije 10 godina, 2014. godine sagrađen je novi dom za sve biljke od kojih se bomboni prave, a održivost je postala ključan faktor na svakom koraku razvoja centra za biljke, od dizajna pa do realizacije.

Prije tri godine Ricola je dobila novi, moderniji izgled, logotip i pakovanje su potpuno redizajnirani i osvježeni, a u novembru iste godine lansirana je i nova kampanja za Evropu, Aziju i dio SAD. Ono što je najvažnije, prepoznatljivi kvalitet i ukusi su ostali isti.